SELECT a.megnev as cikk_cim, a.create_date as kozzetetel, a.leiras as leiras, u.megnev as user from article_cikk as a LEFT JOIN user as u on u.id = a.user_id WHERE article_category_id=6 AND csoport_id=153 and seo='gruzia'
Grúzia
Közzétéve: 2019. április. 09. 11:01:41, Szerző:

 

Budapestről egyre több külföldi nagyváros érhető el repülővel, és a fapados légitársaságoknak köszönhetően elég kedvező áron válthatjuk meg jegyeinket. A mindenki által kedvelt Róma, London, Párizs helyett egy izgalmas úti cél is felkerülhet a listánkra, ilyen lehet például Grúzia.

 

Grúzia a Fekete-tenger partján fekszik, északról Oroszország, délről Törökország és Örményország, keletről pedig Azerbajdzsán határolja. Bevállalósok akár autóval is nekivághatnak a közel 3000km-es távnak, de talán repülővel kényelmesebb, hisz a Wizzair járataival kb. 3 órás repülőút után már neki is kezdhetünk Grúzia felfedezésének. Bár a jogszabályok szerint érvényes, kártyaalakú személyi igazolvánnyal is beutazhatunk Grúziába, mégis az útlevélhasználat az ajánlott, mivel előfordulhat, hogy a határellenőrzést végző személyzet, személyi igazolvány esetén, megtagadja a belépést. Magyarországon elég kevés helyen lehet larit(hivatalos pénz) váltani, így az a legegyszerűbb, ha eurót viszünk magunkkal és ott azt váltjuk át larira. A nyelvi akadályokkal kalkulálni kell, mivel elég kevesen beszélnek angolul, inkább az orosszal lehet jobban boldogulni. Az utcanevek is grúzul vannak kiírva, melynek betűi nagyon szépek, de számunkra olvashatatlanok. Pozitív viszont, hogy a helyiek nagyon segítőkészek, így bátran kérjünk útbaigazítást.

 

A repülő Kutaisziben, Grúzia második legnagyobb városában száll le, amit a Rioni folyó szel ketté. A várostól csupán 10km-re található a Gelati kolostor, ami a Bagrati székesegyházzal együtt a világörökség részét képezi.

 

Kutaiszitól 230km-re fekszik az ország fővárosa Tbiliszi, amit mindenféleképpen érdemes felkeresni. Óvárosában keveredik a hagyományos és a modern stílus. Az új és a régi negyedet a Béke-hídja köti össze, ami a város egyik fő nevezetessége. Nappal érdekes látványt nyújt az íves-kupolás üvegtető, ahogy megcsillan rajta a fény, éjszaka pedig a díszkivilágítás bűvöli el az arra járókat.
A „Szameba” székesegyházat (Szentháromság székesegyház) se hagyhatjuk ki a városnézésből. A épület, ami a grúz egyházi építészet jegyeit tükrözi bizánci behatással, már a méretei miatt is ámulatba ejti a látogatókat.  Kilenc kápolnájából öt a föld alatt található, a főoltárt mozaikok díszítik.

 

Érdekes látványt nyújtanak a Kénes fürdők kis tégla kupolái. Tbiliszi nevét termálfürdőiről kapta, ugyanis a tbili meleget jelent. Ha belefér az időbe, próbáljuk ki a fürdőkomplexumot, ami már évszázadok óta várja a vendégeket.

 

A felvonót igénybe véve feljutunk a Narikhala erődhöz, ahonnan az egész belváros elénk tárul. Itt található a Szent Miklós templom, melynek gyönyörű freskói bibliai jeleneteket és Grúzia történelmét mutatják be. Az erődtől nem messze egy női alakot formáló alumínium szobor áll, Kartlis Deda (Grúzia anyja) kezében egy kardal, ami az elszántságot szimbolizálja, a másik kezében pedig egy boros poharat tart, ami a grúz vendégszeretetet hivatott jelképezni.

 

Tbiliszitől csak 20km-re fekszik Mchetat, ami i. e. 3. és 5. század között az Ibéria királyság fővárosa volt. A grúzok pedig itt vették fel a kereszténységet, és a város ma is Grúzia egyik fő egyházi központja. A város fekvése is említésre méltó, hiszen két folyó találkozásánál helyezkedik el, ami pazar látványt nyújt.

 

A hadiúton haladva (Tbiliszit Oroszországgal összekötő útvonal) elkirándulhatunk egészen a Kazbeg-hegyig, ami Grúzia harmadik legmagasabb hegye. Útközben lehetőségünk nyílhat megnézni az Ananuri erődöt, mely területén található a 17. századi Mennybemenetel templom. Homlokzata gazdagon díszített, déli homlokzatának éke pedig egy szőlőtőkéből faragott kereszt. Az erőd nagyon jó állapotban maradt meg és csodás kilátás nyílik róla a Zsinvali víztározóra, ami mint egy széles tó terül el az erőd alatt.

 

A Kazbeg-hegy lábánál 2170 méter magasságban fekszik Grúzia legszebb temploma, a Gergeti Szentháromság templom, amit a harangtoronnyal együtt a 14. században építettek. A templom elhelyezkedése lélegzetelállító, hiszen varázslatos panoráma tárul elénk a Kazbeg-hegy 5000 méternél magasabb, hófödte csúcsának ölelésében. A templom jelentős szerepet töltött be Grúzia történetében, mivel veszély esetén ide menekítették az ország legféltettebben őrzött kincseit.

 

A grúz bortermelés több ezer éves múltra tekint vissza, így ha itt járunk, látogassunk el a Kakheti régióba, ami Grúzia legfőbb borvidéke. A borvidék jelentőségét az is mutatja, hogy több helyi szőlőfajtát tartanak itt számon, mint Franciaországban. Grúzia az egyik legrégebbi keresztény állam, és mivel a liturgiában fontos szerepe van a bornak, így a borkészítés itt emiatt is ősi hagyományokra tekint vissza. Kvareli városában, a híres Khareba pincészetben különböző borokat kóstolhatunk meg, és mindemellett betekintést nyerhetünk a bio szőlőtermesztésbe és borkészítésbe is.

 

Ha egy kis romantikára vágyunk keressük fel Sighnaghit, amit a Szerelmesek Városának is neveznek. A szépen felújított kisváros patinás óvárosa sétálóutcákkal, parkkal, éttermekkel várja az ide látogatókat. Körülbelül 2 km-re a várostól található a Szent Nino monostor, ami az egyik fő zarándokhelye Grúziának. A monostor magas ciprusfák között, az Alazani völgyre néző meredek domboldalon helyezkedik el, gyönyörű kilátással a Nagy-Kaukázus hegyeire.

 

Láthatjuk, hogy ha aktív pihenésre vágyunk, túrázással és történelmi emlékekkel, Grúzia tökéletes választás lehet. Tőlünk függ, hogy hány napot szánunk az ország megismerésére. Egy biztos, rengeteg élménnyel fogunk hazatérni.

 

 
Vissza a bejegyzésekhez
Megosztás -on
Önnek ajánljuk

Budapest

 

1051 Budapest, Sas u. 1.

Tel.: 1/486-36-70
Fax: 1/486-36-76

bg@robinsontours.hu

Nyitva tartás

Hétfő:9:30-17:30
Kedd-Péntek: 9:00-17:30
Szombat: Zárva

Balatonfüred

 

8230 Balatonfüred, Arácsi út 4.

Tel.: 87/555-250
Fax: 87/555-255

bfkiut@robinsontours.hu 

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 8:30-17:00
Szombat: Zárva

Hévíz

 

8380 Hévíz, Széchenyi út 50.

Tel.: 83/340-988
Fax: 83/540-084

hevizkiut@robinsontours.hu

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 8:30-17:00
Szombat: 9:00-13:00

 

Karcag

 

5300 Karcag, Szt. István sgt.2.

Tel.: 59/500-042
Fax: 59/500 043

karcag@robinsontours.hu

Nyitva tartás

Hétfő-Péntek: 9:00 – 17:00
Szombat: Zárva