RobinsonTours
                         
Kereső
Országok

Charter menetrend 2018

Cseh szállodák online foglalása itt

További programok, információk
Felhasználó adatok
A regisztrált felhasználók kijelölhetnek kedvenceket, valamint az ajánlatkérésnél egyszerűbb az adatlap kitöltése.
Europa parkolo - Repuloteri Parkolas
Járat információk:
Vízum ügyintézésExtra ajánlatainkKatalógusok 2017

Lengyelország


Lengyelország

 

A Lengyel Köztársaság Közép-Európában terül el. Nyugaton Németország, délen Csehország és Szlovákia, keletről Litvánia, Fehéroroszország, Ukrajna, északon pedig a Balti-tenger és Oroszország (Kaliningrádi kerület) határolja. A 312,7 ezer km2 területű országnak több mint 38 millió lakosa van.

Lengyelország fővárosa Varsó (körülbelül 1.700 ezer lakos), amely a Visztula, Lengyelország legnagyobb folyója mellett fekszik.

 

 

 

Az ország fő vonzerői a turisták számára a természeti értékek gazdagsága, a történelmi emlékek sokasága, a hagyományok ápolása, a felvillanyozó korszerűség és a vendégszeretet. A Lengyelországban lépten-nyomon tapasztalható korszerűség elválaszthatatlan a hagyományok messzemenő tiszteletben tartásától és a régiók kultúrköri változatosságától.

 

Éghajlat: Lengyelország éghajlatát kontinentális elhelyezkedésén túl a sarkvidéki-óceáni légáramlatok is befolyásolják. Az átlaghőmérséklet 6-9 °C, időjárása mégis enyhébb Magyarországénál. Hat évszak van,- a fent említett okok miatt -, az úgynevezett télelő (nov. közepétől - dec. közepéig), és a tavaszelő (febr.- ápr.), a nálunk is ismert évszakokon kívül.

 

Idő: greenwichi középidő (GMT) +1 óra, nyáron GMT +2 óra

 

Nyelv: lengyel 97,8 %. egyéb 2,2 %

 

Fizetőeszköz: zloty (PLN)

 

Beutazás feltételei: 2007. december 21-től a Lengyel Köztársaság is csatlakozott a schengeni övezethez, a lengyel-szlovák, lengyel-cseh, lengyel-német és lengyel-litván határokon megszűnt a közúti vízi és vasúti határellenőrzés. A nemzetközi repülőtereken a schengeni tagállamokból érkező utasok ellenőrzése 2008. március 30-ával szűnt meg.

Lengyelországba az EGT-tagországok állampolgárai vízum nélkül, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphetnek be.

 

Közlekedés autóval:

Gépkocsival történő utazás esetén a jogosítvány, a forgalmi engedély és a kötelező biztosítás megléte elengedhetetlen, de a biztosítási zöldkártya is kötelező. Ezt elutazás előtt feltétlenül ki kell váltani a magyar biztosítónál. Ha valaki nem a saját gépkocsijával utazik, szerezzen be lengyel vagy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített meghatalmazást a tulajdonostól.

 

Városi közlekedés:

A nagyvárosokban a tömegközlekedés igen fejlett; autóbusszal vagy villamossal tulajdonképpen bárhova eljuthatunk. A fővárosban metró is közlekedik. A kisebb településeken helyi és helyközi autóbuszok járnak.

 

A varsói tömegközlekedés két zónára van osztva (városon belüli és város körüli), a zónákban külön jegyet kell vásárolni. Varsón belül (1. zóna) egy 30 napos jegy 90 zlotyiba kerül 2012-ben, amely korlátlan utazást, beleértve az éjszakai járatokat is, foglal magában. A varsói tömegközlekedéssel kapcsolatban ezen az oldalon található bővebb információ.

 

A taxi tarifák függnek a várostól, illetve a taxi társaságoktól. A különbségek nem jelentősek. Hétvégén és éjszaka (22.00 - 6.00) valamint a városon kívüli fuvarok esetén a tarifa magasabb, valamint a nagy városok pályaudvarairól induló taxik drágábbak lehetnek. Az első km ára általában magasabb, minden következő olcsóbb.

 

Vásárlás – nyitva tartás:

Nehéz egységesen meghatározni a boltok nyitvatartási idejét. A kisebb élelmiszerboltok munkanapokon általában reggel hattól/héttől este hat/hét óráig, szombaton reggel hét és délután egy óra között vannak nyitva. A nagy élelmiszerüzletek gyakran éjfélig nyitva tartanak, és gombamód szaporodnak az éjjel-nappali boltok is. A multik és plázák nyitva tartása hozzávetőlegesen megegyezik a hazaiakkal. Ruhaüzletek, műszaki cikkeket stb. árusító boltok nyitva tartása reggel tíz/tizenegytől este öt/hét óráig tart. Idegenforgalmi központokban, nagyvárosokban ez kitolódhat egészen este kilenc óráig.

 

Lengyelországba utazóknak hasznos segítség a hivatalos lengyel turisztikai portál, amely magyar nyelven is elérhető.

 

Munkaszüneti napok:

 • Január 1. - Újév
 • Április 12. - Húsvét vasárnap
 • Április 13. - Húsvét hétfő
 • Május 1. - Munka Ünnepe
 • Május 3. - Az Alkotmány Ünnepe
 • Május 21. - Mennybemenetel
 • Június 11. – Úr Napja
 • Augusztus 15. - Nagyboldogasszony Ünnepe
 • November 1. - Mindenszentek
 • November 11. - A Függetlenség Napja
 • December 25. és 26. - Karácsony

 

Ajánlott látnivalók – kirándulási lehetőségek:

 

Krakkó

Az ezeréves történelemmel büszkélkedő egykori királyi székhely kétségkívül Európa egyik legszebb városa, mely az UNESCO világörökség listáján is szerepel. Középkori óvárosa szinte érintetlenül maradt, a főtéri Szent Adalbert templom, vagy Szent András temploma a Grodzkán például a X-XI századból származnak. A macskaköves, zegzugos utcácskák, bűbájos kis terek, a régi városfal és védelmi vonal maradványai, a sok százéves házak mind-mind hozzájárulnak a hely egyedi, varázslatos hangulatához. A történelem és a hétköznapi élet szerves összefonódása szinte mindenütt tapintható.

Ajánlott útvonal autóval: Budapest - Parassapuszta/Sahy - Zvolen - Banska Bystryca - Rozemberok - Dolny Kubin - Trstena/Chyżne - Kraków (kb. 350 km)

 

Wieliczka

A Krakkótól mintegy 15 km-re fekvő 20 ezres város, Wieliczka világszerte híres sóbányáját az UNESCO 1978-ban vette fel világörökségi listájára.

A középkorban Wieliczka városfalakkal körülvett ’aranyat érő’ helynek számított. A só a lengyel királyok egyik legfontosabb jövedelmi forrása volt. A bányászat mintegy ezer éve kezdődött, eleinte vízzel oldották ki a kőzetekből a sót, majd a 13. századtól indult meg az aknás kitermelés. A sóbánya ma 2148 teremmel rendelkezik, melyből a látogatók harmincat tekinthetnek meg. A fekete bányászruhás turistavezetők három és fél kilométeres úton kalauzolják végig a csoportokat, mely kb. három órát vesz igénybe.

A bányában több kápolnát is kialakítottak, legszebb közülük a Szent Kinga-kápolna (mely inkább katedrálishoz hasonlítható), 55 méter hosszú, 12 méter magas, sóból kifaragott oltárral, domborművekkel, padlómintázattal, sókristály csillárokkal.

 

Varsó

Varsó nemcsak az államhatalmi szervek székhelye, hanem egyben Lengyelország legnagyobb kulturális, tudományos és művészeti központja is. A főváros 20 állami és 35 nem állami felsőoktatási intézményében és több tucat tudományos intézetében több mint 220 ezer diák tanul. Az ifjúság városa. Kulturális és művészeti intézmények, mint az operaház, a kamara-opera és az operettszínház, a zeneakadémia, 28 színház, 35 múzeum, valamint 60 képzőművészeti kiállító terem várja az ide látogatókat.

Különösen figyelmet érdemlő látnivalók az óvárosi Piactér és a tér körüli polgárházak, a Királyi palota, a Barbakán körbástya, valamint a gótikus Szent János-katedrális. Az Óvárostól vezető királyi út mentén nagybecsű templomok és paloták, a Szent Kereszt-templommal, amelynek főhajójában őrzik a Chopin szívét tartalmazó urnát. A két palota-park együttes: a királyi Łazienki-park – az utolsó lengyel király nyári rezidenciája, valamint a barokk Wilanów – III. Sobieski János király vidéki rezidenciája. A város központjában emelkedik a főváros legmagasabb épülete – a Kultúra és Tudomány Palotája – a Szovjetunió ajándéka. A Palota 30. emeletéről a kilátóteraszról megcsodálhatjuk a főváros és környéke látképét.